Fő a biztonság! - allergénmentes étrend

2025.10.05

     Természetgyógyászként sokszor tapasztalom, hogy amikor azt kell javasolnom egy-egy vendégemnek, hogy térjen át allergén mentes étrendere, el sem tudja képzelni, hogy hol kezdjen hozzá. Sajnos manapság annyira sok a feldolgozott élelmiszer a boltok polcain, hogy szinte bármiben lehet allergén összetevő. 

      A legnagyobb problémát azonban nem az összetevők böngészése, hanem a megszokott ételek elengedése okozza. Az allergénmentes táplálkozásra való átállás nem olyan egyszerű, ha ellenállunk a változásoknak! Ha a hagyományos lisztet gluténmentesre cseréljük, azonnal rá fogunk jönni, hogy teljesen máshogy viselkedik, mint ahogy azt megszoktuk. A laktózmentes termékek édesebbek, mint eredeti megfelelőik, hiszen a laktózt cukorrá bontják le a gyártási folyamat során. Élesztőmentesen nehezebb előállítani kedvenc péksüteményeinket, és folytathatnám a sort.

     Az ízek és az összetevők változása mellett, nagyon fontos szempont, hogy megtanuljuk elkerülni a keresztszennyeződéseket! Ez sokszor otthon sem egyszerű, ha a háztartásunkban csak egy-egy családtag van allergénmentes diétán. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni, hogy külön konyhai eszközök, tároló edényzet álljon rendelkezésre, és hogyha több féle verzióban főzünk, akkor elősször mindg a mentes ételeket készítsük el! Bizonyára sokaknak ismerős a látvány, amikor egy liszteszacskót kinyitva, halvány porfelhőt látunk úszni a konyhaablakon besütő napfényben. Gondoljuk el ugyan ezt, ha épp gluténmentesnek szánt ételek vannak a konyhapulton, vagy az asztalon...a keresztszennyezés elkerülhetetlen.

     A gluténmentesség akkor lesz igazán bizonytalan, ha étterembe megyünk. A sültkrumpli elvileg gluténmentes, de ha ugyan abban az olajban sütik mint a rántott húst, akkor meg is van a baj! Én egyszer sajnos átéltem ezt. A tányéromon még a lehulló sült prézlidarabokat is megtaláltam a krumpli alatt, így a rosszullét sem maradt el, tönkretéve a nyaralás egy részét. Necces lehet az a pizzéria is, ahol egyaránt kínálnak hagyományos, és gluténmentes pizzát is. Ilyen esetben külön konyhai eszközök, kemence, tepsi, és legfőképpen - a szálló liszt miatt - külön helyiség kell, hogy cöliákiásoknak is megfelelő pizza készülhessen.

     Vannak azonban olyan helyek, ahol abszolult biztonságban érezhetik magukat az allergiások is. Ezeken a helyeken kizárólag allergénmentes ételeket készítenek, és így teljesen kizárt a keresztszennyezés lehetőssége. Én személy szerint imádom ezeket, hiszen bármit választhatok! Mivel heves megyében élek, az egri Gluténmentes Pékség - Diétázók Boltja van hozzám a legközelebb. Ha erre jártok, és "biztos forrást" kerestek, biztosak lehettek benne, hogy itt minden gluténmentes, de találtok laktóz-, tojás-, cukor-, és szójamentes termékeket is. Ha betértek, lehet össze is futunk! ;)